Viyana Mutfağından Sacher Pasta Hikayesi, Nasıl Yapılır? (Avusturya)

Sacher Pasta Nasıl Yapılır?
Sacher Pasta Nasıl Yapılır?

Avusturya Sacher Pasta Hikayesi

Merhaba sevgili okurlarım, bugün sizlere çok lezzetli ve kolay bir pasta tarifi vereceğim: Sacher Pasta. Bu pasta, Avusturya'nın meşhur Sacher Torte'unun ev yapımı versiyonu. Çikolatalı kek, kayısı reçeli ve çikolata sosu ile yapılan bu pastayı çok seveceksiniz.

Sacher pasta, Avusturya'nın en ünlü tatlılarından biridir. Çikolatalı kek ve reçel ile yapılan bu pasta, 1832 yılında Franz Sacher tarafından icat edilmiştir. Sacher, o zamanlar Avusturya-Macaristan İmparatorluğu'nun başkenti olan Viyana'da bir otelde çalışan genç bir aşçıydı. Bir gün, imparatorun misafirleri için tatlı yapması istendi. Sacher, elindeki malzemelerle basit ama lezzetli bir pasta yaptı. Bu pasta, imparatorun ve misafirlerinin çok hoşuna gitti ve Sacher'in ünü yayıldı. 

Sacher pasta, Avusturya mutfağının bir simgesi haline gelmiştir. Viyana'da Sacher Hotel adında bir otel vardır. Bu otel, Franz Sacher'in oğlu Eduard Sacher tarafından kurulmuştur. Otelin restoranında orijinal Sacher pastası servis edilmektedir. Ancak Sacher pastası yapmanın tek doğru yolu olduğu konusunda tartışmalar vardır. Bazıları reçelin kekin üzerine değil arasına sürülmesi gerektiğini savunurken, bazıları da reçelin kayısı değil başka bir meyve olması gerektiğini iddia eder. Bu yüzden Sacher pastası yapmak isteyenler farklı tarifleri deneyebilir ve kendi zevklerine göre ayarlayabilirler.

Viyana Usulü Sacher Pasta Tarifi

Malzemeler:

- 4 yumurta
- 1 su bardağı toz şeker
- 1 su bardağı un
- 1 paket kabartma tozu
- 3 yemek kaşığı kakao
- 100 gram tereyağı
- 200 gram bitter çikolata
- 1 su bardağı kayısı reçeli
- 1 su bardağı krema

Yapılışı:

- Yumurtaları ve şekeri bir kapta mikserle çırpın. Un, kabartma tozu ve kakaoyu eleyerek karışıma ekleyin ve spatula ile karıştırın.
- Yağlanmış ve unlanmış bir kek kalıbına hamuru dökün ve önceden ısıtılmış 180 derece fırında yaklaşık 25 dakika pişirin. Kekin kürdan testi ile pişip pişmediğini kontrol edin.
- Kek soğuduktan sonra ikiye bölün ve alt katına kayısı reçelini sürün. Üst katını da üzerine kapatın ve kenarlarından taşan reçeli spatula ile düzeltin.
- Tereyağı ve çikolatayı benmari usulü eritin. Krema ekleyerek karıştırın ve sosun kıvam almasını sağlayın.
- Sosu pastanın üzerine dökün ve spatula ile her yerine yayın. Pastayı buzdolabında en az 2 saat dinlendirin.
- Dilimleyerek servis yapın. Afiyet olsun!

Yorum Gönder

0 Yorumlar