Boşnak Usulü Pleskavitsa Köfte Tarifi, Nasıl Yapılır? (Boşnak Köftesi)



Boşnak Usulü  Pleskavitsa Köfte Nasıl Yapılır? (Boşnak Köftesi)

Merhaba sevgili okurlarım, bugün sizlere Balkan mutfağının en lezzetli yemeklerinden biri olan pleskavitsa köftesi tarifini paylaşacağım. Pleskavitsa, Boşnak köftesi ya da pljeskavica olarak da bilinen, dev boyutlarda ve bol yağlı kıymadan yapılan bir köfte çeşididir. Bazı bölgelerde içine kaşar peyniri konularak pişirilir ve lavaş ekmeğin içine koyularak yoğurtlu bir sos ve salata ile servis edilir. Bu köfteyi yapmak için zırh kıyması kullanmak en iyisidir ama bulamazsanız normal kıyma da işinizi görür. Köftenin lezzetini arttırmak için soğan, sarımsak, tuz, karabiber ve ekmek kırıntısı gibi malzemeler ekleyeceğiz. Köfteleri tavada ya da ızgarada pişirebilirsiniz. Yanında tereyağlı patates, domates, soğan ve yeşil biber ile harika bir öğün olacaktır. Şimdi malzemelere ve yapılışına geçelim.

Pleskavitsa Köftesi Tarifi (Boşnak Köftesi)

Malzemeler:

- 500 gram yağlı dana kıyma (tercihen zırh kıyması)

- 1 adet orta boy soğan (rendelenmiş)

- 1 çay kaşığı tuz

- 1 çay kaşığı karabiber

- 1 diş sarımsak

- 2 yemek kaşığı ekmek kırıntısı

- 2 yemek kaşığı su

- 1 yemek kaşığı sıvı yağ


Yapılışı:

1. Geniş bir karıştırma kasesinde kıyma, soğan, tuz, karabiber, sarımsak, ekmek kırıntısı, su ve sıvı yağı iyice yoğurun.

2. Hazırladığınız kıymalı karışımı 4 eşit parçaya bölün ve her bir parçayı avucunuzun içinde yuvarlayarak geniş ve yassı bir köfte şekli verin.

3. Isıttığınız ve az miktarda sıvı yağ eklediğiniz tavaya köfteleri yerleştirin ve arkalı önlü kızarana kadar pişirin. Eğer ızgarada yapacaksanız yağı köftelere sürün ve ızgarada pişirin.

4. Pişen köfteleri lavaş ekmeği veya bazlama ile servis edin. Üzerine yoğurtlu bir sos hazırlamak için yoğurt, sarımsak, tuz ve nane karıştırın ve köftelerin üzerine gezdirin.

5. Yanına tereyağında kavurduğunuz patates dilimleri, domates dilimleri, piyazlık doğranmış soğan ve yeşil biber ekleyin.

6. Boşnak Usulü Pleskavita Köfte Tarifimiz hazır.

 Afiyet olsun!

Yorum Gönder

0 Yorumlar