Pastane Usulü Alman Çöreği (Berliner) Nasıl Yapılır? Alman Çöreği (Berliner) Tarihçesi

Pastane Usulü Nefis Alman Çöreği (Berliner)

Pastane Usulü Nefis Alman Çöreği (Berliner) Tarihçesi
Pastane Usulü Nefis Alman Çöreği (Berliner) Tarihçesi

Alman Çöreği (Berliner) Tarihçesi


Alman çöreği, Türkiye'de pastanelerde sıkça gördüğümüz, içi reçelli veya kremalı, üzeri pudra şekeri serpilmiş mayalı hamur tatlısıdır. Peki bu lezzetli tatlı nasıl ortaya çıkmıştır? Berliner adıyla da bilinen Alman çöreğinin tarihçesi, 18. yüzyıla kadar uzanmaktadır.

Alman çöreğinin ilk olarak Berlin'de yapıldığı söylenmektedir. Berlin'in fakir mahallelerinde yaşayan halk, kışın soğuk günlerinde karnını doyurmak için yağda kızartılmış hamur parçaları yermiş. Bu hamur parçaları zamanla şekil değiştirerek yuvarlak ve kabarık bir hale gelmiş. İçine reçel veya krem konulması ise daha sonraki bir gelişmedir.

Alman çöreğinin ünü, Berlin'den diğer şehirlere ve ülkelere yayılmıştır. Özellikle Almanya'nın komşusu olan Polonya, Avusturya ve Çekya gibi ülkelerde de benzer tatlılar yapılmaya başlanmıştır. Bu tatlılara farklı isimler verilmiştir. Örneğin Polonya'da pączki, Avusturya'da krapfen, Çekya'da kobliha adıyla anılmaktadır.

Alman Çöreği (Berliner) ile Donut Aynı Şey Midir? 


Alman çöreği, 19. yüzyılda Amerika'ya da göç eden Almanlar tarafından tanıtılmıştır. Amerika'da donut adıyla bilinen tatlı, Alman çöreğinin bir türüdür. Donut'un farkı ise ortasında bir delik olmasıdır. Bu delik, hamurun eşit şekilde pişmesini sağlamak için yapılmaktadır.

Alman çöreği, günümüzde dünyanın birçok yerinde sevilerek tüketilen bir tatlıdır. Türkiye'de de pastanelerin vazgeçilmezleri arasındadır. Alman çöreği yapmak için mayalı hamur hazırlayarak yuvarlak şekiller vermek ve yağda kızartmak yeterlidir. İçine istediğiniz reçel veya kremayı doldurabilirsiniz. Üzerine pudra şekeri serperek servis yapabilirsiniz. 


Pastane Usulü Alman Çöreği (Berliner) Nasıl Yapılır?


Pastane Usulü Alman Çöreği (Berliner) Nasıl Yapılır?
Pastane Usulü Alman Çöreği (Berliner) Nasıl Yapılır?



Alman çöreği, Berliner olarak da bilinen, içi marmelatlı veya çikolatalı, üzeri pudra şekerli yumuşacık bir hamur işidir. Pastanelerde sıkça gördüğümüz bu lezzetli çörekleri evde de kolayca yapabilirsiniz. İşte pastane usulü alman çöreği (berliner) yapmak için gerekli malzemeler ve adım adım tarifi:


Pastane Usulü Alman Çöreği( Berliner) Tarifi

Pastane Usulü Alman Çöreği( Berliner) Tarifi
Pastane Usulü Alman Çöreği( Berliner) Tarifi


Malzemeler:

- 5 su bardağı un

- 1,5 su bardağı ılık süt

- 2 adet yumurta

- 2 yemek kaşığı toz şeker

- 1 paket instant maya

- 1 çay kaşığı tuz

- 2 yemek kaşığı yumuşak tereyağı

- Sıvı yağ (kızartmak için)

- 2 su bardağı çilek marmelatı (veya istediğiniz başka bir marmelat veya çikolata)

- Pudra şekeri (üzeri için)


Yapılışı:

1. Ilık süt, maya, şeker ve tuzu bir kasede karıştırın ve 5 dakika kadar bekletin.

2. Unu geniş bir kaba eleyin ve ortasını havuz gibi açın. Maya karışımını ve yumurtaları ortasına dökün ve elinizle yoğurmaya başlayın.

3. Hamur kıvam almaya başlayınca tereyağını ekleyin ve hamur pürüzsüz ve yumuşak olana kadar yoğurmaya devam edin.

4. Hamuru hafifçe yağladığınız bir kaba alın ve üzerini nemli bir bezle örtün. Oda sıcaklığında yaklaşık 1 saat mayalanmaya bırakın.

5. Mayalanan hamuru tekrar yoğurun ve hafifçe unlanmış bir zeminde merdaneyle yarım santim kalınlığında açın.

6. Bir bardak veya yuvarlak bir kalıp yardımıyla hamurdan daireler kesin ve yağlı kağıt serili bir tepsiye dizin. Üzerlerini tekrar nemli bir bezle örtün ve 15 dakika daha mayalanmaya bırakın.

7. Derin bir tencerede sıvı yağı kızdırın ve hamurları önlü arkalı kızartın. Kızaran hamurları kağıt havlu serili bir tabağa alın ve soğumaya bırakın.

8. Hamurlar soğuyunca ortadan ikiye kesin ve içlerine marmelat veya çikolata sıkın. Üzerlerine pudra şekeri serpin ve servis yapın.

9. Pastane usulü alman çöreği (berliner) tarifi hazır. Afiyet olsun!


Yorum Gönder

0 Yorumlar