Yetersizlik Duygusu Nedir? Nasıl Kurtulabiliriz?

Yetersizlik Duygusu Nedir? Nasıl Kurtulabiliriz?


yetersizlik duygusu nedir
yetersizlik duygusu



Merhaba, dostum.🐼 Bugün hayatımızın en önemli konularından biri olan Yetersizlik Duygusundan bahsedeceğim. Hayatta çoğunlukla önümüze çıkan kendimizi kötü hissettiğimiz anlarda yetersiz hissedebiliyoruz. Senin de merak edip Yetersizlik Duygusu nedir, yetersizlik nedir, yetersizlikten nasıl kurtulabiliriz, yetersizlik ile nasıl baş edebiliriz, yetersizlik ne anlama gelir? gibi bir sürü soruyu merak edip araştırmış olabilirsin. Bu soruların cevaplarını okumuş olduğum Okul Öncesi Öğretmenliği derslerin de ve gözlerim ile cevaplamak istedim.

YETERSİZLİK DUYGUSU NEDİR?

Yetersizlik hissi hayatımızdaki kişilerden dolayı kendini her konuda eksik hissetme, becerememe korkusu ile kaygılardan oluşan duygudur.

Yetersizlik duygusu maalesef bize küçücük yaşlarımızda farkında olmadan aşılanmaya başlıyor. Mesela karşı komşunun oğlu, kızı diye başlayan cümleleri bildin demi? işte onların sonu asla bitmek bilmez. Eleştirdikçe eleştirirler bir de yetmez iyice karşılaştırırlar onlar ne kadar iyi okula falan gitmiş, yüksek not almış gibi cümleleri duymayan çok az insan kalmıştır. 

Üzgünüm ebeveynler ve çevredekiler hayatımıza çok müdahale olup tüm benliğimizi zedeliyorlar. Sonra büyüdükçe yetersizlik duygusu gitgide artıyor. Her şeyi mükemmel yapacağım, herkesten daha iyi olacağım derken başkalarının sevdikleri, görmek istedikleri gibi olmalıyım, en iyisi ben olmalıyım gibi gibi bir sürü bir sürü tercihler yapılıyor. Bu olaylar sürekli tekrarlanabilecek bir durumu gelmeye başlar. Sen kendinsin ve tüm kararlarda ben ne istiyorum? diye sor... Sen yetersiz asla değilsin, sen her şeyi başarabilirsin. Yalnız değilsin, dostum. 🐼🐼

YETERSİZLİK DUYGUSUNDAN NASIL KURTULABİLİRİZ?

Öncelikle çevrendekilerin düşüncelerinden önce kendi düşüncelerini, duygularını önemsemelisin.
Kendi benliğine zarar vermelerine izin vermemelisin.
Çevredekilerin 10 dakika içinde söylediği eleştiriler senin tüm hayatını etkileyecek kararlarını değiştirmemeli.
Kendine olan tüm bakış açılarını değiştirip, tüm başardıklarını ve başaracaklarını düşünmelisin.
Kendine saygı duymalısın.
Seni üzen, yetersiz hissettiren yerlerden ve insanlardan uzak durmalısın.
İhtiyacın olan her şey sende var...

Benden sana gelsin bu şarkı:



Bugün benim içinde en önemli konulardan birini kendimce yorumladım. Umarım çok iyi gelmiştir. Diğer yazılarımda görüşmek üzere. ❤

Yorum Gönder

0 Yorumlar